slider left sahal

//

Бриф – done. Що далі?

Перший етап створення відео: його величність препродакшен
video production dubai blog

Продовжуємо знайомити вас з процесом створення b2b відео від ідеї до готового ролика. Зазвичай виділяють такі етапи роботи над відео: брифування агенції, етап креативу та препродакшен, безпосередньо зйомки і постпродакшен.   Отже, з брифом розібрались, на мільйон питань від продакшену відповіли (пам’ятаєте? класний бриф = класне відео) і ось ми вже йдемо створювати ролик. Зверніть увагу – не знімати (до «камера-мотор» ще далеко 😊), а створювати. Тобто: креативити ідею, писати сценарій, рахувати бюджет і таймінг. А якщо ще кастинг акторів… А декорації… Ну привіт, препродакшен, перший і дуже важливий етап створення відео. Про нього й поговоримо у цій статті.

Препродакшен: що це, як це і як довго

Підготовка до зйомок – це всі роботи над проєктом від ідеї до моменту, коли оператор бере камеру до рук. Сюди входить етап креативу – час, який агенція бере на опрацювання брифу, брейншторм, перевірку та вибір найкращих ідей, презентацію й затвердження фінальної ідеї з клієнтом. Далі йде сценарій, сторіборд, прорахування таймінгів і бюджету. Кастинг акторів, пошук локацій, створення декорацій, відбір стокових кадрів за необхідності – теж завдання цього етапу. 

Стосовно термінів – дуже індивідуальна історія, залежить від типу ролика та обсягу робіт. Це може бути кілька днів на підготовку, якщо знімаємо бекстейдж. Чи 2 тижні тільки на креатив і сценарій. А може й півтора місяця, якщо складний кастинг і потрібно будувати декорації. 

Креатив: від ідеї чи від бюджету

Зазвичай етап креативу – це коли ви нас брифуєте, ми йдемо думати і через певний час повертаємось до вас з кількома концепціями та бюджетами до кожної з них. Ви обираєте концепт або вектор, у якому ми рухаємося, і робота далі кипить. Фіналізуємо ідею, створюємо сценарій та сторіборд, затверджуємо бюджет, таймінг і готуємось до зйомок: кастинг, локації, режисура і т.д. Це класичний підхід до створення креативної ідеї, але не єдиний можливий.

Інколи у клієнта є певний бюджет, в який потрібно «влізти». Тоді креатив і всі наступні кроки плануються, виходячи з бюджету. За допомогою референсів та мудбордів ми покажемо вам, який продукт можна зробити на ті чи інші гроші.   

Як ми в SAHAL працюємо над креативом

У тому, що стосується відео, важливі всі етапи. Але є один надважливий – ідея. З неї усе починається, і вона має працювати на ваш бізнес. Тому ми не просто створюємо ідеї для відео, ми робимо ідеї у контексті ваших бізнес-завдань. 

Після того, як ми отримали бриф від клієнта, команда креативників йде думати. Ми брейнштормимо, генеруємо ідеї, перевіряємо, відкидаємо, знаходимо кращі, потім ще кращі та, нарешті, ідеальні. Збираємо презентацію, детально описуємо креативні концепти, додаємо референси, рахуємо орієнтовний бюджет і терміни виробництва кожної ідеї. На такий внутрішній креатив зазвичай закладаємо 2-3 тижні. Потім презентуємо усе клієнту, чекаємо на фідбек і допрацьовуємо, якщо потрібно.

Що далі? Фіналізуємо і затверджуємо концепцію, узгоджуємо бюджет і таймінг, паралельно готуємось до зйомок. Камера-мотор вже ось-ось!  

Як зрозуміти, що все йде як треба

Ідея, час та гроші – три кити, на яких стоїть вдалий знімальний процес (а в результаті – і ваш відеоролик). У перекладі на мову продакшену – це розробка креативу, таймінг проєкту та бюджет. Це основи створення відео, вони завжди йдуть паралельно і залежать одне від одного. Так, буває, що на якусь ідею просто немає бюджету. Або стислі терміни, коли з рекламною кампанією треба було вийти ще позавчора. Препродакшен для того і потрібен, щоб розуміти реалії проєкту та уникнути «сюрпризиків» на наступних етапах.

Отже, підсумуємо. 

Препродакшен йде як треба, якщо ви обговорюєте три найголовніші речі: креатив, бюджет і таймінг. А коли ви, нарешті, затвердили їх, можна й до зйомок переходити 😊 

Sahal Creative – це агенція повного циклу, що створює ідеї, стратегії, рекламні кампанії та відео для B2B маркетингу. Якщо ви шукаєте відеопродакшен у Дубаї, Стамбулі чи Києві – напишіть нам: filiura@sahal.com.ua

filter png